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FREQUENTLY 
ASKED 
QUESTIONS

Know your rights      and your obligations

For any questions, contact your local union representatives.

You can consult the Act respecting industrial accidents  

and occupational diseases (AIAOD) at:

http://legisquebec.gouv.qc.ca/en/ShowDoc/cs/A-3.001

?

Have you contracted influenza  
or gastroenteritis at work  
or while performing your  
work duties?

You are entitled to  
compensation under the 
Act respecting industrial  
accidents and occupational  
diseases.
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Influenza and Gastroenteritis  
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What procedure must you follow  
if you have symptoms?

Inform your immediate superior (AIAOD, sec. 265)

Complete the incident/accident form specific to your institution 
before leaving2 (AIAOD, sec. 266)

See a physician to obtain a medical certificate confirming 
the diagnosis of influenza or gastroenteritis

Give this certificate to the employer (AIAOD, sec. 267)

Should you report your occupational injury?
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Your occupational injury  
does not make you unable  
to work past the day your 
injury occurred

Your employer must enter this 
injury in a register and you must 
sign it (AIAOD, sec. 280)

You are entitled to receive a copy 
of the part that concerns you,  
upon request

Your occupational injury 
makes you unable to work 
for 14 full days after the 
beginning of your disability

Your employer must complete the 
“Avis de l’employeur et demande 
de remboursement” form and send 
it to the CNESST (AIAOD, sec. 268)

The employer must give you a 
copy of this form, duly completed 
and signed (AIAOD, sec. 269)

Your occupational injury 
makes you unable to work  
for more than 14 full days 
after the beginning of  
your disability

You must make a claim to the 
CNESST using the “Worker’s 
Claim” form  (AIAOD, sec. 270)3

2 �It is important not to confuse the form (AH-123-1) for patient incident/accident, with the one 
that the employer must provide to the workers.  

3 �Despite what is stipulated in the Act, the FIQ recommends not waiting until the end of the 
first 14 days to send the “Worker’s Claim” form.
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How do you know if the employer has really reported 
your occupational injury to the CNESST?
The employer must give you a copy of the “Avis de l’employeur et 
demande de remboursement” form duly completed and signed.

Can the CNESST’s decisions be appealed?
The CNESST’s decisions can be appealed, both by you and the 
employer, within 30 days.

1 �Évaluation d’une politique obligatoire de vaccination contre l’influenza ou du port d’un 
masque pour les travailleurs de la santé, Comité sur l’immunisation du Québec, INSPQ,  
2016, p. 15.

Influenza
A refusal to be vaccinated cannot be considered as negligence on 
your part. Therefore, the employer cannot refuse to compensate 
you based on that refusal. Furthermore, following a scientific meta-
analysis of the flu vaccine, the Comité sur l’immunisation du Québec 
(CIQ) does not recommend that the flu vaccine be made mandatory 
for healthcare workers. In fact, the experts on the Committee think 
that spreading the flu to patients by the non-vaccinated caregiving 
personnel cannot be quantified, and that “[the] presumption that 
vaccination of the healthcare workers would substantially reduce 
the incidence among patients is insufficient to justify mandatory 
vaccination1.” Consequently, they do not recommend implementing 
a mandatory vaccination policy for healthcare workers.

Even if influenza is not a notifiable disease, you need to collect 
as much information as possible on the potential source of 
contamination (name of the patient(s), diagnoses, room numbers, etc.).

Gastroenteritis
Gastroenteritis is a notifiable disease that must be reported to  
the public health department concerned.

In June 2005, the INSPQ produced a scientific opinion on the 
“Mesures de contrôle et prévention des éclosions de cas de 
gastro-entérite infectieuse d’allure virale (Norovirus) à l’intention 
des établissements de soins” (Control and prevention measures 
for outbreaks of viral (Novovirus) infectious gastroenteritis cases 
for healthcare institutions). In this document, it talks about an 
(suspected) outbreak with two or more cases of gastroenteritis 
(patient(s) or staff) that are epidemiologically linked.

According to the INSPQ, it is important to adopt a careful 
approach. For healthcare institutions, they advise that all 
patients/residents, caregiving/medical or food preparation 
staff with gastroenteritis symptoms be considered as having 
a novovirus infection (easily spread) until there is proof to the 
contrary. 

If the employer issues a notice indicating an outbreak in your 
institution, it is important to inform your local union team so 
that they can obtain a copy of this notice in the event there is a 
contestation in the file.

ADDITIONAL INFORMATION

RIGHTS AND OBLIGATIONS

Is it mandatory to see a physician?
You must see a physician because the first condition for opening a file 
at the Commission des normes, de l’équité, de la santé et de la sécurité 
du travail (CNESST) is to have a medical certificate confirming the 
diagnosis of influenza or gastroenteritis. This visit to the physician is 
mandatory even if noroviruses spread easily from person to person 
and the Institut national de santé publique du Québec (INSPQ) advises 
avoiding introducing the virus in another healthcare institution or care 
setting. You cannot be compensated by the CNEEST without a medical 
certificate.

As soon as you send a medical certificate to the employer, he must 
compensate you according to the rules established under the Act 
respecting Industrial Accidents And Occupational Diseases (AIAOD). 
Consequently, he cannot use your bank of sick-leave days or annual 
vacation as compensation for your days of absence.

Does the employer have to pay you if you have  
left work?
The employer must pay you if you have to leave work. He must pay you 
100% of your net income (AIAOD, sec. 59) for the first day of absence. 
Then, for the next 14 full days following the onset of your inability to 
work, you are entitled to 90% of your net salary for every day or partial 
day when you would have normally worked, including overtime,  
if applicable.

If the employer pays you, why is it important to 
ensure that he has reported your injury to the 
CNESST?
Even if the employer pays you, it is important that you ensure that 
he has reported your injury in the event that your health deteriorates 
(pneumonia, bronchitis, sinusitis, etc.). You will then avoid the risk that 
the CNESST refuses to recognize your injury.  


